7 věcí, které byste měli vědět o domácích pekárnách

Možná, že jste v posledních letech zaznamenali stále rostoucí trend domácích pekáren a přemýšlíte, zda se investovaný čas a peníze opravdu vyplatí. My říkáme: rozhodně ano! Samozřejmě, že než učiníte další krok ke koupi, měli byste se o těchto praktických kuchyňských pomocnících dozvědět více.

1. Uděláte něco pro zdraví

Výběr surovin, které použijete, je pouze na vás, takže máte absolutní kontrolu nad tím, co se dostane do vašeho organismu. Nejenže odpadne strach z konzervantů, dochucovadel a dalších přísad, jimž se u kupovaných potravin většinou nevyhnete, ale také budete mít jistotu, že váš vlastnoručně připravený tmavý chleba je skutečně celozrnný. Je známo, že v obchodě namísto této zdravější varianty často zakoupíte obyčejný chléb, který byl uměle přibarven. Musíte-li držet nějakou dietu, nebo jste alergičtí na určité složky běžných potravin, domácí pekárna vám usnadní stravování.

2. Domácí pekárny šetří peníze

Již samotné suroviny, které pro výrobu domácího chleba potřebujete, patří k těm levnějším. Mnohem zajímavější položku ovšem tvoří velmi nízká spotřeba energie při pečení. Domácí pekárny bývají vybaveny termostatem a málokdy jedou na plný výkon. Například při míchání a následném kynutí těsta je režim maximálně úsporný. Dohromady tak za veškeré ingredience i energii utratíte necelou polovinu ceny obdobného bochníku chleba, který byste si koupili v obchodě. Protože je takto připravený chléb trvanlivý, nebudete plýtvat ani zbytečným vyhazováním plesnivějících zbytků.

3. A ta úžasná chuť!

Ať si kdo chce co chce říká, pro většinu lidí je chuť konzumovaných potravin stále ještě prvořadým kritériem. S domácí pekárnou se můžete opravdu vyřádit. Přirozeně je možné koupit předpřipravenou směs, do níž zpravidla stačí pouze přidat mléko nebo vodu, a mnoho lidí to tak z důvodu časové úspory dělá. Nic vám však nebrání zapojit fantazii a připravit těsto dle vlastní chutě, případně hotovu směs dokořenit a doplnit semínky, cibulí, bylinkami, hrozinkami, škvarky, uzeninou…

4. Pečení lze načasovat dle libosti

S domácí pekárnou se vám bytem bude linout příjemná vůně čerstvého pečiva, kdykoliv budete mít chuť zakousnout něco křupavého. Ano, opravdu kdykoliv – moderní pekárny totiž mívají volbu odloženého startu, takže vám pečivo připraví tak, aby na vás čekalo hned ráno po probuzení nebo po návratu z práce.

5. Domácí pekárna je multifunkčním pomocníkem

Na název nehleďte, nejlepší domácí pekárny totiž zvládnou zastat mnohem víc práce. Můžete v nich nechat namíchat a nakynout těsto prakticky na jakýkoliv druh pečiva. Budete mít na výběr, zda jí poručíte těsto i upéct, nebo ho dáte klasicky do trouby. V každém případě si tak ohromně snadno připravíte nejen chléb, ale i buchty, štrúdl, vánočku, bábovku, mazanec, koláče, knedlíky, zákusky, housky či bulky, těsto na cukroví, nudle do polévky… A to ještě stále není všechno. Pekárny na chleba vás pohostí i pokrmy, které byste od nich opravdu nečekali: džemy, škvarky, zapečenými bramborami, ale i gulášem, sekanou, těstovinami nebo kaší.

6. Čím více strávníků, tím větší pekárna

Koupi domácí pekárny lze skvěle přizpůsobit očekávanému počtu konzumentů. Pokud žijete sami nebo ve dvoučlenné domácnosti, postačí vám ty nejlevnější a nejmenší typy. Jsou také ideální pro ty, kdo rádi zkoušejí nové věci a často připravují různé druhy pečiva na ochutnávku. Pečete-li pro celou rodinu, sáhněte raději po výkonnějších zařízeních s obsahem okolo 700 – 800 g.

7. Moderní programy vám pomohou v kuchyni

Výběr domácí pekárny může být pořádný oříšek – vždyť dnešní modely nabízejí tolik různých režimů, programů a vylepšení! Než se tedy rozhodnete pro konkrétní typ, zamyslete se nad tím, co od vaší nové pekárny očekáváte. Jestliže vám jde skutečně jen o přípravu toho nejlepšího bochníku, zaměřte se na modely, které nemají zbytečné programy pro další vaření a pečení, ale zato vám dají na výběr i z drobných nuancí hnětení, kynutí a pečení chleba. Pokud upřednostňujete širší možnosti využití, vybírejte z modelů umožňujících přípravu nejrůznějších druhů těsta, ale i sýrů a marmelád a ohřevu hotových pokrmů. S orientací na trhu vám nejlépe pomohou objektivní recenze domácích pekáren.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × 5 =