Nechte se hýčkat tou nejlepší kávou!
Přestože je trh přesycen nejrůznějšími druhy kávy, ne každá splňuje požadavky na dokonalý prožitek z konzumace. Pokud i vy patříte mezi gurmány, kteří se nespokojí jen s odvarem kávu vzdáleně připomínající a kromě načerpání energie si chcete tento nápoj i náležitě vychutnat, pečlivě vybírejte.
Mletá nebo zrnková káva?
Stojíte před volbou, zda vybrat kávu mletou nebo zrnkovou. Která z nich je ta lepší? Každý barista vám jistě potvrdí, že nejlepší kávový zážitek prožijete jen se zrnkovou kávou, kterou si těsně před přípravou namelete. Tak dosáhnete silného aroma, čerstvosti a intenzivní chuti. Jestliže nevíte po jaké značce kávy sáhnout, jedinečný smyslový požitek vám připraví například zrnková káva Lavazza, Segafredo nebo Illy.
Pokud vám však mletí kávy připadá příliš pracné nebo nevlastníte mlýnek na kávu, vyzkoušejte mletou kávu. Její největší výhodou je rychlost, s jakou kávu připravíte.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, dbejte na to, aby nebylo balení kávy příliš dlouho otevřené. Aroma totiž vyprchává poměrně rychle a na chuti kávy by se to podepsalo. Nejlepším řešením je kupovat menší balení nebo zajistit, aby byla dokonale uzavřená – například v nějaké uzavíratelné nádobě s těsněním.
Bez kávovaru se neobejdete
Největším pomocníkem pro přípravu vynikající kávy je bezpochyby kávovar. I on se totiž velkou měrou podílí na výsledné chuti. Jaký si však vybrat?
Záleží na tom, jak moc se vyznáte v baristice. Pokud nejste v tomto ohledu příliš zběhlí, investujte do automatického kávovaru. Nejenom, že vám připraví vaši oblíbenou kávu, ale zvládne to bez vaší pomoci a dokonce se dokáže i sám vyčistit a provést drobnou údržbu. Navíc některé automatické kávovary jdou nastavit tak, aby vás ráno po probuzení vítala vůně čerstvé kávy.
Naopak pokud se nezaleknete výzvy a nedělá vám problém se do přípravy zapojit, sáhněte po pákovém kávovaru. Většina jich obsahuje i trysku na šlehání mléka, proto hravě zvládnete připravit i cappuccino nebo latté macchiato.
Posledním typem je překapávací kávovar. Ten kávu překapává přes filtr, a proto výsledný nápoj obsahuje méně kofeinu a má také jemnější aroma a chuť.
Pokud si z přípravy kávy uděláte koníček a každodenní rituál, brzy získáte praxi a vaše kávové výtvory nebudou mít konkurenci. Začněte počítat s tím, že budete mít mnoho nadšených návštěv, které budou preferovat posezení u kávového nápoje v pohodlí vašeho obýváků před posezením v kavárně.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!