Vůni Orientu vám do kuchyně přivane typický hrnec Tajine
Pohádka Tisíce a jedné noci z IX. století našeho letopočtu zmiňuje také hrnec Tajine, jenž je typickou nádobou pro přípravu orientálních pokrmů. Dnes si nalézá své uplatnění nejen v českých domácnostech, ale i v jídelnách a vývařovnách soustředěných jak na orientální, tak na evropskou kuchyni. Jak se v hrnci vaří, si řekneme níže. Tajine neboli Tagine (respektive Marawq i Qidra) je typické severoafrické jídlo z regionu Maghreb. Název pokrm získal podle hrnce, v němž se připravuje.
Arábie a Orient se zasloužily o vznik hrnce Tajine
V hrnci Tajine vařili kočovní beduíni, zmínky o něm nalezneme již v říši Abbásovců a dodnes je součástí každé domácnosti v severní Africe a na Blízkém východě. Do Evropy hrnce doputovaly patrně díky touze zmlsaných jazýčků ochutnat i exotickou stravu a dovezli je zřejmě Arabové obývající Pyrenejský poloostrov. Již vrchol středověku si zapamatoval recepty, které se používají dodnes. Pojďte se společně pustit do chutného a ne nějak extrémně složitého jídla z Orientu.
Pomalé dušení pokrmů v jednom hrnci najednou
Tajemství vaření v hrncích Tajine spočívá v dušení příloh, masa, ovoce i zeleniny najednou. Výsledkem jsou dušená jídla „z jednoho hrnce“ – hrnce Tajine. Kuskus, brambory, rýže, maso i sušené ovoce jsou oblíbené ingredience pomalu dušené v nádobě o tvaru obráceného trychtýře s miskou na špičce. Pára se ve špičce Tajine sbírá a ochlazuje, pak následně stéká po stěnách zpět do spodní misky. Výsledkem jsou chutné, šťavnaté, nevysušené pokrmy s uchovaným aromatem a vůněmi. Části masa i mrkve, cukety či lilku se vkládají do hrnce nakrájené na větší kousky, aby se mohly dusit opravdu pomalu a na jazýčku se doslova rozpadaly.
Zdroj informací: https://tajine-recepty.blogspot.cz/p/jak-funguje-tajine.html
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!