Čím se řídit při výběru kuchyňského nože?
Kuchyňské nože patří mezi základní vybavení, bez kterého se při vaření neobejdeme. Rozhodně se vyplatí do nich investovat, neboť jen ty nejkvalitnější nám budou sloužit dlouhou dobu a vařit s nimi bude radostí.
Kolik nožů potřebujeme a co by měly splňovat?
Samozřejmě záleží na našem stylu a frekvenci vaření. V běžné domácnosti se vyskytuje zhruba 5 nožů, které jsou různých velikostí a šířek čepelí. Pokud nemáme speciální požadavky na kuchyňské nože, neboť nepatříme do řady profesionálních kuchařů, pak si vystačíme s noži splňujícími následující kritéria. V prvé řadě se zaměříme na čepel, která patří k nejdůležitějším částem nože. Měla by mít správný tvar a odpovídající pružnost. Dále je to oboustranně nabroušené ostří a bezpečná, dokonale vytvarovaná střenka.
Základní vlastnosti čepele
Těmi by měly být ostrost, síla a spolehlivost. Nejčastějším materiálem používaným pro výrobu čepele je nerezová ocel. Tvar se liší podle účelu, ke kterému je nůž určen. Široké čepele jsou vhodné na krájení masa, nůž na pečivo poznáte podle dlouhého zoubkovaného ostří. Zeleninu vám půjde krájet nejlépe s kratší čepelí. Na sýr se bude hodit nůž s děrovaným ostřím.
Dále se zaměříme na pružnost. Obecně kvalitní nože by neměly byt vůbec pružné. Pokud dokážete čepel kuchyňského nože ohnout, jedná se o nekvalitní materiál. Ve většině případů je to ocelový plech.
Nedáte ho z ruky
Střenka nože by měla být tvarovaná tak, aby dokonale padla do ruky. Zároveň musí splňovat požadavky týkající se bezpečnosti. Aby vám dlaň nesklouzla na čepel, měla by být rukojeť opatřena protiskluzovou úpravou nebo tzv. záštitou. Tato součást nože se nachází mezi čepelí a rukojetí, poznáte ji podle typického vystouplého tvaru. Ideální je, pokud si můžete nůž před pořízením doslova na vlastní kůži vyzkoušet.
Další zajímavé informace naleznete na tomto odkazu https://www.homeware.cz/clanky/jak-vybrat-kuchynsky-nuz.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!